Uncategorized

Darilo

Za dobro jutro članek o besednih darilih in mislih

 

Predstavljajmo si, da želimo sorodniku, prijatelju ali znancu podariti nekaj lepega za njegov osebni praznik. Razmišljamo o tem, kaj bi morda potreboval, česa bi se razveselil. In ko smo prepričani, da vemo, kaj je to, kar mu bomo podarili, si to priskrbimo. Vendar pa to še zdaleč ni vse, kajti želimo, da je naše darilo lepo zavito, da ga krasi cvetje in morda nekaj spodbudnih ali ljubečih besed. In če imamo razvito domišljijo, potem bo tudi izročitev darila nek poseben obred, svečanost.
Kar težko si predstavljamo, da bi takšno priložnost zamudili tako, da bi si za naše darilo priskrbeli prvo stvar, ki nam pride pod roke, da bi jo nekako zamotali ali skrili v vrečko, upali, da nam med potjo ne pade v lužo in jo potisnili obdarovancu v roke, pri čemer bi nam bilo malo mar, kaj si bo ob tem mislil, kaj bo ob tem občutil.
Pa vendar se zdi, da se prepogosto obnašamo na podoben način, ko soljudem darujemo naše misli. Zdi se, kot da ne poglobimo dovolj našega razmišljanja, da bi bil lahko naš zapis jasen in tekoč. Ne potrudimo se dovolj, da bi bil zavit v čim bolj brezhiben jezik. Pozabljamo, da bi mu lahko dodali miselni cvet spodbude in ljubezni.
Ob našem pisanju se običajno ne zavedamo, da ustvarjamo srečanje v miselnem svetu – srečanje pa naj bi bil dogodek, ki prinaša srečo, širjenje življenja, nova spoznanja, vsem vpletenim, pa najsi gre za daljši sestavek, nekaj povezanih misli ali za skromno sporočilo preko interneta. Če nam je malo mar, kako bodo misel in besede, v katere je ovita, sprejeli drugi, komu so potem namenjene? Ali ni to neke vrste sebičnost?
Res je, da ne more vsak čez noč napisati filozofske razprave, kot ne more vsak podariti dragega darila, vendar pa lahko z nekaj truda vsak napiše brezhibno sporočilo, kot lahko vsak podari dragoceno darilo.
Pa vendar tudi poglobljena razprava ni nekaj, kar bi bilo nedostopno nekemu običajnemu človeku; vendar pa je nedostopno brez vloženega truda, brez poglobljenega razmišljanja, kajti Luč na Pot pravi: “Govor prihaja le z znanjem. Streži znanju in stregel boš govoru.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja